Skoro znalazłam się w kraju win koniecznie chciałam wykorzystać je w kuchni. Zrobiłam uproszczoną wersję kurczaka Cacciatore. Uproszczoną bo po powrocie ze stoku nie mieliśmy za szczególnie czasu na tworzenie wielkich kulinarnych kreacji. Danie wyszło ok, ale nie podobał mi się kolor mięsa zalanego czerwonym winem.
- 4 filety z piersi kurczaka
- czerwone wytrawne wino
- 2 puszki pomidorów pelati
- kostka rosołowa
- czarny pieprz, świeżo mielone płatki chilli
- do podania: makaron penne
Podsmaż kurczaka na niewielkiej ilości oliwy, do delikatnego zbrązowienia. Zalej winem i duś kilka minut do odparowania alkoholu. Dodaj pomidory, kostkę rosołową, pieprz i chilli. Gotuj do miękkości mięsa i zredukowania sosu. Podawaj z makaronem, grzankami, kuskusem, ryżem, itp.