Tarta z pomidorkami koktajlowymi i fetą

Będąc na nartach we Francji, nabyłam formę do tarty (dużą, o średnicy 28 cm). Nadszedł w związku z tym czas bym opanowała sztukę tworzenia tego francuskiego specjału. Nie zdobyłam się jednak jeszcze na zrobienie typowej, ekstremalnie ciężkiej tarty z ogromną ilością masła i śmietany. Zamiast tego wypróbowałam przepis na ciasto półkruche w wersji wytrawnej (na podstawie tego na sernik). Do nadzienia wrzuciłam kurczaka i sporo warzyw oraz odtłuszczoną fetę.

Półkruchy spód udał się wyśmienicie. Warzywa w ziołach i ser też były pyszne. Niestety, trochę uciekały z tarty podczas krojenia, ze względu na brak czynnika wiążącego wszystkie składniki. Mnie to jednak zupełnie nie przeszkadzało.

PÓŁKRUCHE CIASTO NA TARTĘ

  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 5 łyż. bardzo zimnej wody

Przesiej mąkę z proszkiem na stolnicę lub do malaksera. Wetrzyj masło, dodaj żółtka, a następnie wodę, do uzyskania jednolitego ciasta. Umieść w lodówce na ok. 1/2h, wyłóż do naczynia do tarty, podziurkuj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. (ok. 15-20 min).

NADZIENIE Z POMIDORKAMI CHERRY I FETĄ

  • kurczak
  • mrożone warzywa: marchewka, fasolka szparagowa, kukurydza, papryka
  • pomidorki koktajlowe, ser feta
  • Przyprawa do potraw z grilla Warzywa Grillowane KAMIS*

Oczyść i pokrój kurczaka na niewielkie kawałki. Podsmaż na suchej patelni lub niewielkiej ilości oleju. Dodaj mrożone warzywa i duś aż staną się al dente. Przenieś na podpieczony spód do tarty. Rozłóż połówki pomidorków koktajlowych i pokrojony lub rozkruszony ser feta. Zapiekaj ok. 15-20 min.

*sól, czosnek, papryka słodka, oregano, tymianek, cukier, bazylia, pieprz czarny, gorczyca, szałwia, rozmaryn, ziele angielskie

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*