Galette z cebulą i dwoma serami

Bardzo prosta galette, podobna do tej z cukinią, którą upiekłam kilka dni temu. Przygotowałam ją dokładnie z tego samego kruchego ciasta (mrożonego), dla moich Dziewczynek. Wyglądały na zadowolone 😉

  • 1/2 porcji kruchego ciasta – klasycznego pâte brisée z tego przepisu
  • cebula
  • ser Brie
  • ser Gouda
  • sól, świeżo mielony pieprz, świeża bazylia, oliwa z oliwek (użyłam ziołowej, od suszonych pomidorów)

Obierz cebulę i pokrój w półplasterki. Podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Delikatnie posól. Możesz też dodać odrobinę octu balsamicznego (ja tym razem tego nie zrobiłam). Wyłóż na rozwałkowane kruche ciasto. Na bokach umieść kawałki sera i zawiń brzegi do środka. Zapiekaj ok. 20-30 min w 180°C. Pod koniec dodaj ser na centralną część tarty. Podawaj posypaną świeżą bazylią i ulubioną sałatką, np. z pomidorów.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*