Bardzo prosta galette, podobna do tej z cukinią, którą upiekłam kilka dni temu. Przygotowałam ją dokładnie z tego samego kruchego ciasta (mrożonego), dla moich Dziewczynek. Wyglądały na zadowolone 😉
- 1/2 porcji kruchego ciasta – klasycznego pâte brisée z tego przepisu
- cebula
- ser Brie
- ser Gouda
- sól, świeżo mielony pieprz, świeża bazylia, oliwa z oliwek (użyłam ziołowej, od suszonych pomidorów)
Obierz cebulę i pokrój w półplasterki. Podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Delikatnie posól. Możesz też dodać odrobinę octu balsamicznego (ja tym razem tego nie zrobiłam). Wyłóż na rozwałkowane kruche ciasto. Na bokach umieść kawałki sera i zawiń brzegi do środka. Zapiekaj ok. 20-30 min w 180°C. Pod koniec dodaj ser na centralną część tarty. Podawaj posypaną świeżą bazylią i ulubioną sałatką, np. z pomidorów.