Galette z jabłkami i dulce de leche

Rustykalna tarta upieczona z okazji wizyty moich Czarownic. Spałaszowałyśmy całą i uznalyśmy połączenie jabłek i kajmaku za udane. A Natalia utrwaliła dzieło na zdjęciu, dzięki swojemu nowiutkiemu iPadowi.

  • 1/3 porcji „idealnie kruchego ciasta” z tego przepisu
  • dulce de leche = gotowa masa krówkowa = kajmak*
  • 2 jabłka Gala
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • cynamon
  • cukier puder

Na rozwałkowane kruche ciasto wyłóż masę krówkową. Jabłka obierz i pokrój na talarki. Wymieszaj z cukrem i umieść na tarcie. Posyp cynamonem. Zawiń brzegi ciasta do środka i piecz ok. 30 min w 180 st. C.

* Myślę, że można zastąpić masłem orzechowym i miodem, podobnie jak w tym przepisie.

Kawałek Natalii, który zepsuł kompozycję pierwszego zdjecia:

1 komentarzy

  1. Piękne zdjęcia 🙂
    Tylko szkoda, że zjadłyśmy tę pierwszą serową zanim wpadłam na pomysł, żeby ją uwiecznić.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*