Rustykalna tarta upieczona z okazji wizyty moich Czarownic. Spałaszowałyśmy całą i uznalyśmy połączenie jabłek i kajmaku za udane. A Natalia utrwaliła dzieło na zdjęciu, dzięki swojemu nowiutkiemu iPadowi.
- 1/3 porcji „idealnie kruchego ciasta” z tego przepisu
- dulce de leche = gotowa masa krówkowa = kajmak*
- 2 jabłka Gala
- 3 łyżki cukru kryształu
- cynamon
- cukier puder
Na rozwałkowane kruche ciasto wyłóż masę krówkową. Jabłka obierz i pokrój na talarki. Wymieszaj z cukrem i umieść na tarcie. Posyp cynamonem. Zawiń brzegi ciasta do środka i piecz ok. 30 min w 180 st. C.
* Myślę, że można zastąpić masłem orzechowym i miodem, podobnie jak w tym przepisie.
Kawałek Natalii, który zepsuł kompozycję pierwszego zdjecia:
Piękne zdjęcia 🙂
Tylko szkoda, że zjadłyśmy tę pierwszą serową zanim wpadłam na pomysł, żeby ją uwiecznić.