Chleb pszenno-żytni z otrębami na zakwasie

Kolejny prosty chlebek, tym razem z mojego własnego zakwasu. Nie wymaga mąki razowej, ani żadnych wyrafinowanych składników.

Zrobienie zakwasu okazało się zadaniem naprawdę łatwym. Instrukcję krok po proku podaję w tym wpisie. Naprawdę warto się pobawić bo domowe pieczywo  smakuje rewelacyjnie. Szczególnie pierwsza kromka, ta ze wspaniale chrupiącą skórką.

Zaczyn:

  • 1/2 szkl. zakwasu żytniego
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. mąki żytniej razowej 2000

Wymieszaj i zostaw na noc w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe:

  • 300 g mąki pszennej 650
  • 150 g mąki żytniej 720
  • 1 szkl. otrębów pszennych
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1.5 szkl. ciepłej wody
  • 10 g drożdży + 1 łyżeczka cukru

Dodaj suche składniki do zaczynu. Drożdże rozprowadź z ciepłą wodą i wymieszaj z resztą składników (możesz też odłożyć 1/2 szkl. ciasta, które posłuży jako zakwas do kolejnego chleba). Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1h. Przełóż do formy keksowej i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piecz w 180-200 st. ok. 45-60 min.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*