Lekka pasta, idealna na ciepły majowy dzień. Dzięki płatkom chilli przyjemnie pikantna. Danie zdobyło pochwałę z ust taty, a to nie zdarza się często. Było smaczne również bez pietruszki i pestek dyni, które dodałam później. Niemniej polecam oba opcjonalne składniki.
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 kostka sera feta
- 1 cukinia
- oliwa z oliwek, świeżo mielony pieprz, płatki chilli
- natka pietruszki
- prażone pestki dyni
- makaron, np. tagliatelle
Posiekaj czosnek i cebulę. Podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Dodaj pomidory i doprowadź sos do wrzenia. Zmniejsz ogień i pozwól wodzie odparować. W międzyczasie ugotuj makaron i podsmaż cukinię. Dopraw ją solą, pieprzem i mielonymi płatkami chilli. Do zredukowanego sosu pomidorowego wkrusz fetę. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz chilli. Wymieszaj z makaronem oraz cukinią i podawaj. W tym momencie możesz również dodać natkę pietruszki. Możesz też posypać nią danie dopiero na talerzu lub zupełnie z niej zrezygnować. Ponadto możesz dodać jeszcze prażone pestki dyni. Bardzo dobrze pasują.