Placuszki marchewkowe

Placuszki powstały u Weroniki, w ramach podjętej przez nią akcji poszukiwania niekonwencjonalnych zastosowań marchewki. Dlatego po cieście, który stworzyłyśmy w ubiegłym tygodniu, zaproponowałam ten przepis, znaleziony na Cooking Light. Jego delikatnie zmodyfikowana wersja pojawiła się też na blogu Moje Wypieki oraz Picky Cook. Racuszki były pyszne, smakowały niemal tak samo jak ciasto marchewkowe.

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • 1/4 szklanki cukru Muscovado
  • 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1/4 szklanki prażonych orzechów włoskich

W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, proszek i przyprawy. W drugiej misce roztrzep jajka z cukrem, dodaj maślankę i olejek. Połącz zawartość obu naczyń, wmieszaj marchewkę oraz orzechy i usmaż placuszki. Podawaj z syropem klonowym lub golden syrup’em. Ten ostatni może być homemade, np. z tego przepisu.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*