Makaron z grzybkami shiitake i papryką

Bardzo łatwy sposób na szybki lunch o nieco orientalnej nucie. Nutę tę danie zawdziecza dodatkowi sosu sojowego i  grzybków shiitake (tych samych, które użyłam do zupy z shiitake), charakterystycznych dla kuchni japońskiej. Można dodać do niego również odrobinę imbiru, jak zrobiłam to w chińskiej patelni z grzybkami mung.

  • mięso mielone z szynki
  • papryka czerwona
  • grzybki shiitake
  • sos sojowo-grzybowy
  • makaron, np. japoński soba lub zwykły tagliatelle

Delikatnie podsmaż mięso (do zmiany koloru). Dodaj pokrojoną na niewielkie kawałki paprykę i podsmażaj dalej, ok. 10 min. Dodaj grzyby shiitake (u mnie były to grzybki już podsmażone i zamrożone, ale mogłyby być również świeże lub suszone i namoczone) oraz sos sojowy. Duś jeszcze jakieś 5-10 min i podawaj, np. z makaronem.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*