Pizza ze szparagami i kozim serkiem

Dotychczas szparagi jadłam jedynie w postaci zupy-kremu lub w formie gotowanej. Zastanawiałam się jak smakowałyby pieczone. By się o tym przekonać dorzuciłam je do pizzy. Wyszły idealnie. Nie były ani za twarde, ani za miękkie. Świetnie komponowaly się z włoską szynką oraz kozim serkiem. I jeszcze przepięknie się prezentowały. Myślę, że randkę z zielonymi pieczonymi szparagami jeszcze nie raz powtórzę.

Szparagów nie obierałam i nie blanszowałam. Pozostałe składniki jedynie pokroiłam. Dzięki temu przygotowanie tej pizzy było błyskawiczne. Też spróbujcie, bo warto. Serek kozi możecie zastąpić camembertem, a do sosu śmietanowego możecie dodać czosnek.

  • zielone szparagi
  • prosciutto (szynka parmeńska)
  • suszone pomidory
  • pomidorki papryczkowe
  • miękki kozi ser pleśniowy
  • śmietana 12%
  • bazylia, oregano, sól i świeżo mielony pieprz
  • ulubione ciasto na pizzę

Wymieszaj śmietanę z bazylią, oregano, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyłóż cienką warstwę na surowe ciasto do pizzy. Przykryj plasterkami prosciutto. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki i wyłóż na placek. W całości (ładnie wyglądają) albo pokrojone. Dodaj kozi serek oraz oba rodzaje pomidorów, pokrojonych na mniejsze kawałki. Posyp bazylią i oregano. Piecz ok. 20 min w 180 st. C.

 

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*