Zwykły budyń z torebki, ale trochę zdrowszy. Z dodatkiem otrębów, owoców i słodzika zamiast cukru. Truskawki można wmieszać do środka deseru, aczkolwiek ja wolę gdy są na wierzchu. Najlepiej ciepłe, przyrządzone tak jak do pankejków z truskawkami i Advacatem. Podobny deser można przyrządzić bez wykorzystania proszku budyniowego. Tu znajdziesz przepis na taką owsiankę otrębową i kilka wariantów jej podania.
- 500 ml mleka
- 125 ml wody
- 3/4 szkl. otrębów owsianych
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- słodzik lub 1-2 łyżki cukru
- opcjonalnie ekstrakt waniliowy i/lub cynamon
- truskawki
- ciemna czekolada (może być mleczna lub każda inna)
Zagotuj mleko z otrębami i chwilę pogotuj, tak by były miękkie. Proszek budyniowy rozprowadź w wodzie. Wlej do wrzącego mleka i cały czas mieszając gotuj ok. 30 s. Dosłodź do smaku. Przełóż do salaterek, dodaj pokrojone i lekko podgrzane truskawki (jak w przepisie na pełnoziarniste placki z truskawkami) i posyp posiekaną czekoladą, opcjonalnie również cynamonem.
Pysznie wygląda!