Budyń z otrębami i truskawkami

Zwykły budyń z torebki, ale trochę zdrowszy. Z dodatkiem otrębów, owoców i słodzika zamiast cukru. Truskawki można wmieszać do środka deseru, aczkolwiek ja wolę gdy są na wierzchu. Najlepiej ciepłe, przyrządzone tak jak do pankejków z truskawkami i Advacatem. Podobny deser można przyrządzić bez wykorzystania proszku budyniowego. Tu znajdziesz przepis na taką owsiankę otrębową i kilka wariantów jej podania.

  • 500 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 3/4 szkl. otrębów owsianych
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • słodzik lub 1-2 łyżki cukru
  • opcjonalnie ekstrakt waniliowy i/lub cynamon
  • truskawki
  • ciemna czekolada (może być mleczna lub każda inna)

Zagotuj mleko z otrębami i chwilę pogotuj, tak by były miękkie. Proszek budyniowy rozprowadź w wodzie. Wlej do wrzącego mleka i cały czas mieszając gotuj ok. 30 s. Dosłodź do smaku. Przełóż do salaterek, dodaj pokrojone i lekko podgrzane truskawki (jak w przepisie na pełnoziarniste placki z truskawkami) i posyp posiekaną czekoladą, opcjonalnie również cynamonem.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*