Pizza z szynką i bobem

Bób pojawił się na straganach, więc trzeba korzystać. Przekonałam się już, że jest pyszny na grzankach, w pastach i sałatkach. Dziś dodałam go do pizzy. I nie żałuję. Jej smak mnie absolutnie usatysfakcjonował. Oczywiście pizzę z bobem można przyrządzić bardziej klasycznie – z serem i sosem pomidorowym. Każda będzie wyśmienita.

Ciasto na pizzę:

  • 3 szklanki mąki chlebowej typu 750
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oleju

Dodatki:

  • pesto bazyliowe
  • szynka
  • suszone pomidory
  • ugotowany bób
  • sól i świeżo mielony pieprz

Połącz wszystkie składniki ciasta i dobrze je wyrób. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, czyli na ok. godzinę. Rozwałkuj placki (u mnie 3 okrągłe o średnicy ok. 20 cm) i pozwól im podrosnąć, ok. 15 min. Następnie podpiecz je w piekarniku narzanym do 180 st. C, ok. 5 min. Posmaruj je bazyliowym pesto, rozłóż kawałki szynki, pokrojone suszone pomidory oraz ugotowany i obrany bób. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Piecz jeszcze 10 min i podawaj. Np. z sałatką z pomidorów.

3 komentarzy

  1. Pizza wygląda przecudnie. Ja wczoraj zrobiłam pesto z piertruszki, mięty i suszonych pomidorków w oleju… I teraz tak sobie myślę, że następnym razem też użyję je na pizzę 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*