Ciasto z przepisu p. Agnieszki Wujek, która serwowała takie podczas nagrania dla „Obywatelek”. Tzn. prawie takie bo moje wyszło nieco inne, bardziej biszkoptowe. Zapewne dlatego, że ubiłam najpierw jajka z cukrem, a potem wmieszałam pozostałe składniki. Receptura, którą dostałam wskazywała natomiast na połączenie wszystkiego od razu, mikserem na niskich obrotach. Niemniej moje ciasto również było dobre i szybko zniknęło. Bardzo fajnie smakowało z kleksem twarożku waniliowego.
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (to mój dodatek)
- 300 g jagód
Kruszonka
- 75 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj śmietanę i ekstrakt, a następnie wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Przełóż do niewielkiej formy. Na wierzch wyłóż jagody oraz kruszonkę. Piecz ok. 30 min w 175 st. C.
Lubię ciasta z kruszonką i ogromną ilością owoców sezonowych!
Pięknie sok zabarwił fragmenty biszkoptu ;]
Wspaniale jagodowe 🙂
Lubię lato za jagody w cieście.
Borówki w cieście to sama poezja! I z kruszonką!