Surówka stworzona wraz z Eweliną Siemion do Student Kontra Kuchnia, z jej przepisu. Bardzo smaczna, kwaskowa ze względu na dość sporą ilość octu. Nasza kapusta była dość mała i przygotowana ilość zalewy okazała się za duża. Myślę, że starczyłaby połowa porcji.
Baza warzywna
- duża główka kapusty białej
- 1 duża marchewka
- 2 papryki (u nas zielona i żółta)
- opcjonalnie cebula (u nas brak)
- sól
Wymieszaj kapustę z marchewką i solą. Ugnieć i odstaw na ok. 2h. Odlej wypuszczony sok.
Zalewa
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki octu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki selera
- 2 łyżki musztardy
Zagotuj wymienione składniki. Powstałą zalewę połącz z warzywami. Podawaj po wystudzeniu.
Update: Zrobiłam surówkę jeszcze raz, z małej kapusty. Zmiejszyłam ilość zalewy. Użyłam 1/3 filiżanki cukru, 1/4 filiżanki oleju, 1/4 filiżanki octu, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki musztardy i seler. Surówka okazała się zdecydowanie za słodka. Dość skutecznie uratowałam ją dodatkiem cebuli i octu.