Chłodnik ogórkowy

Chłodnik, czyli idealne lekkie danie na upalne dni. Po chłodniku litewskim z botwinką, przyszła kolej na wersję ogórkową.

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 4 małe świeże ogórki
  • 4 duże rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • opcjonalnie jajko ugotowane na twardo

Obierz ogórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i odsącz z nadmiaru wody. Zetrzyj również rzodkiewkę i połącz warzywa z jogurtem. Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, vegetą i ziołami. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 min. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem. Do chłodnika dobrze pasują też grzanki crostini (takie jak dodałam do sałatki z jajkiem, ogórkiem i kukurydzą).

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*