Pankejki z masłem orzechowym

Masło orzechowe dodaje specyficznego smaku tym pankejkom, a siemię lniane, otręby, pełnoziarnista mąka i owoce zdrowego błonnika. Z trzema łyżkami cukru placki są dość słodkie by jeść je bez dodatku w rodzaju miodu czy syropu klonowego, wystarczą owoce. W wersji dietetycznej można użyć słodzika. W wersji niedietetycznej można serwować np. z bananami i roztopioną czekoladą (pasuje do masła orzechowego), truskawkami i bitą śmietaną, etc.

  • 1 szkl. maślanki
  • 1 jajko
  • 2 kopiaste łyżeczki masła orzechowego
  • 1/3 szkl. otrębów owsianych
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (niekoniecznie)
  • 2/3 szkl. mąki, najlepiej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1-3 łyżki cukru
  • do podania: owoce, bita śmietana, syrop klonowy

Połącz maślankę z jajkiem, dodaj masło orzechowe i dobrze rozmieszaj.  Dodaj pozostałe składniki, tak by powstało dość gęste ciasto.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*