Masło orzechowe dodaje specyficznego smaku tym pankejkom, a siemię lniane, otręby, pełnoziarnista mąka i owoce zdrowego błonnika. Z trzema łyżkami cukru placki są dość słodkie by jeść je bez dodatku w rodzaju miodu czy syropu klonowego, wystarczą owoce. W wersji dietetycznej można użyć słodzika. W wersji niedietetycznej można serwować np. z bananami i roztopioną czekoladą (pasuje do masła orzechowego), truskawkami i bitą śmietaną, etc.
- 1 szkl. maślanki
- 1 jajko
- 2 kopiaste łyżeczki masła orzechowego
- 1/3 szkl. otrębów owsianych
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (niekoniecznie)
- 2/3 szkl. mąki, najlepiej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1-3 łyżki cukru
- do podania: owoce, bita śmietana, syrop klonowy
Połącz maślankę z jajkiem, dodaj masło orzechowe i dobrze rozmieszaj. Dodaj pozostałe składniki, tak by powstało dość gęste ciasto.