Dziś zapraszam na proste kotleciki z ziemniaków. Do ich przygotowania można użyć puree pozostałe z obiadu. I jakikolwiek ser. Ja dodałam fetę, ale myślę, że każdy inny będzie równie dobrze pasował. Także pietruszkę można zastąpić innymi ziołami (np. świeżym lubczykiem lub tymiankiem). Kotleciki podawałam w towarzystwie pieczonego kurczaka i brokułów z sosem czosnkowym (takim jak w tej sałatce z brokułami). Ale i tu można kombinować – z sosem grzybowym, pomidorowym, gulaszowym…
- 4-5 średnich ziemniaków
- 1/2 kostki fety
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- natka pietruszki
- sól, pieprz, opcjonalnie przyprawa do ziemniaków
- bułka tarta
- ziarna sezamu
Ugotuj ziemniaki w mundurkach do miękkości. Przestudzone obierz, a następnie wrzuć do malaksera razem z fetą. Rozdrobnij, dodaj jajko, mąkę oraz pietruszkę i przyprawy. Wymieszaj, po czym formuj kotleciki. Otocz w bułce tartej i ziarnach sezamu. Wyłóż na blaszkę i piecz w 180 st. C ok. 20 min. Możesz od razu podawać, a możesz też lekko przesmażyć placki na oleju, tak by sezam się przyrumienił.
robię robię! ciekawe jak to się sprawdzi z sosem grzybowym?
Na pewno świetnie 🙂
Brzmi bardzo zachęcająco, ziemniaki to chyba jedyne warzywo którego jeszcze nie łączyłam z fetą 🙂