Kotlet z kurczaka w płatkach migdałowych

Mała wariacja na temat królujących w polskich domach kotletów z kurczaka. Taka panierka jest nie tylko smaczna i łatwa w przygotowaniu. Dostarcza również deficytowych w naszej diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pasuje zarówno do drobiu, jak i do ryb. Do panierowania świetnie nadają się też orzechy i ziarna słonecznika. Pamiętacie kurczaka ze słonecznikiem, dzikim ryżem i pieczoną marchewką w wędzonej papryce?

Mojego dzisiejszego kurczaka w migdałach serwowałam w towarzystwie keksu z cukinii i camemberta oraz pieczonej papryki posypanej świeżą bazylią.

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • 100-150 g płatków migdałowych
  • sól, pieprz, ew. inne przyprawy
  • tłuszcz do smażenia: najlepiej olej rzepakowy lub klarowane masło

Opłucz i oczyść kurczaka. Przekrój na 4 części i rozbij na kotlety. Przypraw solą, pieprzem i/lub innymi przyprawami (czosnkiem, ziołami, gotową mieszanką przyprawową, etc., ale nie zachęcam do tego jakoś szczególnie bo migdały mają unikalny aromat). Otocz mięso w rozbełtanym jajku, a następnie migdałach. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, z obu stron, do czasu aż migdały będą rumiane. Nie zwiększaj ognia bo migdały się spalą, a mięso pozostanie surowe w środku. Nadmiar tłuszczu odciśnij na ręczniku papierowym.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*