Sernik nowojorski z truskawkami

Serniczek stworzyłam na mini-party po obronie magisterki. To klasyczny New York cheesecake z dodatkiem wszechobecnych teraz truskawek. Smakował mi bardziej niż ten w Stanach 🙂 Degustatorzy również deklarowali zadowolenie z efektu.

Spód

  • 1 opakowanie ciastek owsianych (200-250 g)
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru

Masa serowa

  • 1 kg sera twarogowego*
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka kaszy manny
  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (prawdziwego, nie olejku)

Wierzch

  • 250 ml kwaśnej śmietany (12%)
  • 3 łyżki cukru
  • truskawki i/lub sos truskawkowy

Pokrusz ciasteczka (ręcznie lub w malakserze) i połącz z masłem oraz cukrem. Tak powstałą masą wyłóż tortownicę. Wstaw do lodówki by stwardniała.

Wymieszaj mikserem ser, cukier i mąkę. Kolejno dodawaj jajka, a następnie kremówkę i ekstrakt waniliowy, jedynie do połączenia składników (nowojorski sernik nie ma być puszysty). Wylej na ciasteczkowy spód i piecz 15 min w 175st. C, a następnie zmniejsz temperaturę do 120st. C i piecz jeszcze 1,5h. Po tym czasie rozprowadz na serniku śmietanę połączoną z cukrem i wstaw do piekarnika na 15 min.

Ostudź i umieść w lodówce na noc. Podawaj z owocami lub sosem owocowym.

* Zgodnie z wizją mamusi użyłam 500 g twarogu sernikowego i 500 g twarogu niemielonego w kostce. Było jednak czuć grudki, więc lepiej zastosować jedynie ten pierwszy.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*