Muffinki różane

Apetyczne, słodkie muffinki, z niecodziennym dodatkiem – płatkami róż. Udekorowane płatkami róż zatopionymi w cukrze. Róż teraz dostatek, więc proponuję takich płatków przygotować więcej bo dobrze i długo się przechowują. Pamiętajcie tylko, by używać specjalnych róż z przeznaczeniem do jedzenia lub z własnego ogrodu. Nigdy z takich z kwiaciarnii bo te są pryskane chemią.


  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • garść płatków róż
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżeczki wody różanej

Na wierzch:

  • kremowy serek
  • cukier puder do smaku
  • czerwony, naturalny barwnik spożywczy lub dżem truskawkowy
  • krystalizowane płatki róż*
  • perełki cukiernicze

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i drobno posiekane płatki róż. W mniejszej misce połącz płynne składniki: mleko, jajko, olej i wodę różaną. Przelej mokre składniki do suchych. Delikatnie wymieszaj (tylko do połączenia się składników). Od razu przenieś ciasto do muffinkowych foremek, wypełniając je do ok. 3/4 wysokości. Piecz w 180°C, ok. 20 min. Udekoruj muffinki kremem z serka mascarpone połączonego z dżemem truskawkowym, krystalizowanymi płatkami róż i perełką cukierniczą.

* Świetnie nadają się do dekoracji ciast, lodów i wszelkich innych deserów. Można je też jeść tak po prostu, same. Świetnie chrupią i mają wspaniały, delikatnie różany aromat.

  • płatki róż
  • białko
  • drobny cukier kryształ

Otocz płatki róż białkiem, najlepiej za pomocą pędzla cukierniczego. Zanurz w cukrze lub obsyp cukrem. Ułóż na talerzu i pozostaw na noc do wysuszenia.

 

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*