Apetyczne, słodkie muffinki, z niecodziennym dodatkiem – płatkami róż. Udekorowane płatkami róż zatopionymi w cukrze. Róż teraz dostatek, więc proponuję takich płatków przygotować więcej bo dobrze i długo się przechowują. Pamiętajcie tylko, by używać specjalnych róż z przeznaczeniem do jedzenia lub z własnego ogrodu. Nigdy z takich z kwiaciarnii bo te są pryskane chemią.
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- garść płatków róż
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2-3 łyżeczki wody różanej
Na wierzch:
- kremowy serek
- cukier puder do smaku
- czerwony, naturalny barwnik spożywczy lub dżem truskawkowy
- krystalizowane płatki róż*
- perełki cukiernicze
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i drobno posiekane płatki róż. W mniejszej misce połącz płynne składniki: mleko, jajko, olej i wodę różaną. Przelej mokre składniki do suchych. Delikatnie wymieszaj (tylko do połączenia się składników). Od razu przenieś ciasto do muffinkowych foremek, wypełniając je do ok. 3/4 wysokości. Piecz w 180°C, ok. 20 min. Udekoruj muffinki kremem z serka mascarpone połączonego z dżemem truskawkowym, krystalizowanymi płatkami róż i perełką cukierniczą.
* Świetnie nadają się do dekoracji ciast, lodów i wszelkich innych deserów. Można je też jeść tak po prostu, same. Świetnie chrupią i mają wspaniały, delikatnie różany aromat.
- płatki róż
- białko
- drobny cukier kryształ
Otocz płatki róż białkiem, najlepiej za pomocą pędzla cukierniczego. Zanurz w cukrze lub obsyp cukrem. Ułóż na talerzu i pozostaw na noc do wysuszenia.