Pszenny chlebek o pomarańczowej barwie, który świetnie sprawdzi się jako składnik wyrafinowanego bufetu, np. z ciekawymi pastami kanapkowymi (polecam jajeczną z łososiem i koperkiem). Aromat soku pomidorowego i natki nie jest wyraźny, więc można podawać chlebek również na słodko, np. z miodem.
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1.5 łyżeczki soli
- 330 ml soku pomidorowego
- 500 g mąki
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki
- 15 g świeżych drożdży
- ok. 75 g ziaren słonecznika
Umieść wszystkie składniki w podanej kolejności w maszynie do wypieku chleba. Ustaw program chleb pszenny 750 i czekaj aż się upiecze.
Osoby bez maszyny do chleba mogą przyrządzić go wg instrukcji podanych przy przepisie na bułeczki z camembertem. Nie dzieląc ciasta, a umieszczając go w dowolnej formie.
Bardzo ciekawy smak, chętnie skusiłabym się na kromkę 😉
Hej:) ile u ciebie trwa program 750?
Niestety, nie używam już tego urządzenia. Dałam go rodzicom.