Lekkie drobiowe paszteciki z warzywami, które warto podać z najprostszym sosem pomidorowym typu Marinara. Uroku dodaje im posypka z sera i bułki tartej lub kruszonki serowej. Przepis stworzyłam na potrzeby warsztatów w SPOT.
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- warzywa: cebula, cukinia, kukurydza i pomidory
- natka pietruszki, świeża bazylia, oregano lub inne zioła
- 1/4 szklanki mleka
- 4 łyżki bułki tartej + dodatkowa na czapeczki
- dowolny ser np. gouda z czosnkiem
- sól i świeżo mielony pieprz + opcjonalnie dodatkowe przyprawy
- opcjonalnie czosnek
Do mięsa dodaj drobno pokrojone warzywa. Podgrzej mleko i dodaj do niego bułkę tartą. Wymieszaj i połącz (bardzo dokładnie) powstałą papkę z mieloną szynką oraz warzywami. Dopraw do smaku. Wyłóż masę do przygotowanych wcześniej foremek muffinkowych, do ok. połowy wysokości. Umieść kawałek sera i przykryj masą mięsno-warzywną. Zapiekaj ok. 30-40 minut w 180 st. C. 10-15 minut przed wyjęciem posyp drobno startym serem wymieszanym z bułką tartą w proporcji objętościowej 1:1. Powstanie ładna i smaczna rumiana czapeczka. Ciekawą czapeczkę można także stworzyć z wytrawnej kruszonki z dodatkiem sera.
Uwagi/wskazówki:
– Bułkę tartą możesz zastąpić zwykłym pieczywem – chlebem lub bułką, namoczoną w wodzie bądź mleku. Możesz też zamiast pieczywa użyć kaszę kuskus (ok. 3/4 szklanki suchej)
Eleganckie i pyszne. Takie lubię 🙂
Bardzo mi się podobają te mięsno-warzywne muffinki 🙂
[…] W Krainie Smaku Kontakt + o mnieRSS 08/09/2013Leszcz pod chrupiącą kołderkąw kategorii:Ryby i owoce morzaokazja:Szybki obiadZdrowe co niecoDrukujPieczona biała rybka, która nie tylko wspaniale smakuje, ale również pięknie prezentuje się na talerzu. Chrupiąca kołderka z bułki tartej i aromatycznego sera zdecydowanie dodaje jej uroku. Podobną kołderkę wykorzystałam do drobiowych tymbalików. […]