W Krainie Smaku

Bliny gryczane

Tradycyjne rosyjskie bliny (nazywane też blinami carycy Katarzyny), czyli na drożdżach i z mąką gryczaną. Pochodzą z rosyjskiej kuchni plebejskiej, ale m.in. za sprawą carycy Katarzyny Wielkiej stały się potrawą bardzo wykwintną. W czasach pogańskich smażyło się je na Maslenice (Масленица), aby pożegnać zimę i pozdrowić nadchodzącą wiosnę. Po wprowadzeniu Chrześcijaństwa placuszki obowiązkowo serwowane są na ostatki poprzedzające Wielki Post. Koniecznie z intensywnymi dodatkami – kawiorem, śledziem czy wędzonym łososiem. Więcej na temat blinów w listopadowym (2011) wydaniu Mojego Gotowania.

Przy przyrządzaniu placków skorzystałam z tego przepisu.

Zrób zaczyn z drożdży. Połącz z mąką, odstaw na ok. 30-45 min (do podwojenia objętości). Wmieszaj żółtko i pianę z białka. To ważne. Inaczej blliny będą płaskie (testowałam). Z przepisu wychodzi ok. 6 placuszków.

Serwuj np. z pstrągiem wędzonym, kleksem śmietany i świeżo mielonym pieprzem oraz szczypiorkiem.

Inne pomysły: łosoś lub kawior i koperek, śledź, jajko na twardo, sos jogurtowy, tzatziki, twarożek z ziołami, sałatka z buraczków, dip z anchois, gorgonzola z orzechami.

Bliny można serwować też na słodko, z owocami, konfiturami, cukrem pudrem, bitą śmietaną, syropem klonowym, Nutellą, masłem orzechowym i dżemem, masą kajmakową (np. bliny a’la banoffee pie – z masą krówkową, bananem i bitą śmietaną), itp.

Wersja z lodówki, bez piany z białek:

Zrób zaczyn z drożdży. Wymieszaj go z resztą składników i odstaw do lodówki na noc. Rano smaż małe placuszki. Możesz też ciasto pozostawić na 30-45 min w temperaturze pokojowej.

To już nie jest tradycyjna metoda przyrządzania blinów, ale działa bardzo dobrze. Ciasto ma idealną konsystencję, a placuszki wychodzą pulchne i nie przefermentowane.