Półkruchy spód:
- 125 g margaryny
- 150 g cukru pudru
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Z podanych składników zagnieć ciasto. Wyłóż na blaszkę o wymiarach 20×30 cm.
Masa serowa:
- 250 g margaryny
- 450 g cukru pudru
- 10 jaj
- 1,5 kg sera (1 kg kremowego twarogu + 0,5 kg półtłustego w kostce)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kaszy manny
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku
- 1/2 olejeku cytrynowego
Margarynę utrzyj z cukrem, a następnie dodawaj po jednym żółtku. Nadal miksując, stopniowo dodawaj ser oraz mąkę ziemniaczaną i kaszkę. Wmieszaj sok z cytryny, proszek do pieczenia, a na koniec pianę z białek. Wyłóż na półkruchy spód. Piecz ok. 1h w 160°C (z termoobiegiem).
[…] – sernik Mamy […]