Zupa z sezonowych, delikatnych w smaku warzyw. Można ją dowolnie doprawić – papryką, czosnkiem, ziołami lub dodatkiem wyrazistego sera. Ja ograniczyłam się dziś do czosnku, chilli (wypróbowałam też wersję z parmezanem i wersję z jogurtem greckim). Krem powałam z kaszą jaglaną, którą postanowiłam trochę poeksplorować, Jest przecież taka zdrowa, a zupełnie niepopularna.
- 2 patisony (ok. 800 g)
- 2 cukinie (ok. 800 g)
- 2 pory
- 1 litr rosołu drobiowego
- 3 łyżki oleju
- 1 filiżanka kaszy jaglanej
- sól, świeżo mielony pieprz, świeżo mielone chilli w płatkach, czosnek
- opcjonalnie śmietana, ser gorgonzola lub parmezan
Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Patisony i cukinię pokrój w kostkę, a pora w plastry. Podsmaż kilka minut na oleju. Zalej rosołem i gotuj do miękkości warzyw, ok. 10 min. Zupę zmiksuj blenderem i dopraw według uznania (na przykład chilli i czosnkiem jak ja to zrobiłam). Możesz wmieszać ser gorgonzola lub śmietanę. Podawaj z kaszą jaglaną.
Zupka wygląda przepysznie!
Dziękuję 🙂
Kasiu, widzę, że coraz lepiej panujesz nad aparatem! piękne zdjęcie.
a ta zupka.. jak dla mnie rewelacja!
nie wpadłabym na to, by zrobic krem z patisonów.
inspirujesz mnie bez ustanku!