Makaron z wódką – pasta alla vodka

Wiem, że połączenie wódki z makaronem może wydawać się co najmniej dziwnie, ale gwarantuję, że działa zadziwiająco dobrze. Wódka dodaje pomidorom głębi smaku. Alkohol oczywiście wyparowuje więc nie jest wyczuwalny. Widziałam wiele wersji tego ciekawego dania, rodem z włoskiego wiejskiego repertuaru lat 60. Zwykle przyrządza się je z makaronem penne rigate (żeby rąbki zatrzymywały sos) lub innym krótkim. Często pojawia się też dodatek boczku, który ja chciałam dziś zastąpić szynką parmeńską. Niestety, zupełnie o niej zapomniałam. Oryginalna receptura stworzona prze Luigi Franzese zawiera jedynie masło, oliwę, cebulę, pomidory, wódkę, śmietankę, płatki chilii i parmezan. Nigella Lowson*, twierdzi że wódkę warto dodać do odcedzonego makaronu, nie do sosu. Trudno mi się ustosunkować do tej sugestii bo jej nie próbowałam. Niemniej poniższy, improwizowany przepis gorąco polecam.

  • 2 łyżki oleju czosnkowego
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki wódki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz, płatki chilli w młynku
  • makaron, użyłam bucatini**, ale penne lub inny krótki byłby równie dobry albo nawet lepszy
  • szczypiorek do posypania

Rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Lekko posól. Gotuj ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie, ale nie zbrązowieje. Dodaj wódkę i chwilę pogotuj by alkohol wyparował. Dodaj pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś do momentu gdy sos stanie się gęsty. Wmieszaj śmietankę. Połącz z ugotowanym makaronem i przełóż na talerz. Możesz posypać tartym parmezanem lub zieleniną – bazylią, pietruszką lub szczypiorkiem.

* W książce „Feast”, na razie dostępnej tylko w wersji anglojęzycznej. Ale można ją bez problemu nabyć w Empiku. Trochę kosztuje, więc polecam śledzić zniżki, które pojawiają się na Cuponation.pl.

** polecam również Bucatini w sosie orzechowym

Wersja z 3 stycznia 2016 r. – krewetkami

Shrimp alla vodka

  • duża garść włoszczyzny w paskach (mrożonej)
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 butelka passaty pomidorowej (690 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 450 g krewetek
  • spory chlust wódki
  • śmietanka kremówka
  • makaron tagliatelle albo inny

Na suchej patelni podsmaż włoszczyznę oraz seler naciowy. Następnie dodaj passatę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmaż krewetki (na oleju lub w wersji light na suchej patelni). Zalej wódką. Gdy wyparuje, dodaj krewetki do sosu pomidorowego. Podawaj z makaronem, np. tagliatelle albo innym, grubszym.

PASTA ALLA VODKA

I know that a combination of vodka and pasta might seem weird, but I guarantee it’s delicious. Vodka adds a nice hint of flavour. Alhohol burns off during the cooking process so you can’t taste it. As with all dishes that find their way into an Italian country’s repertoire, there are many versions of this recipe. They usually use penne pasta, but any short tubular cut and preferably ridged (e.g. ziti, tortiglioni) will be fine. I used bucatini and it was fine too. Some people add bacon cubes, which I planned to replace with Parma ham. But I totally forgot. The original recipe by Luigi Franzese contains only butter, oil, tomatoes, vodka, cream, crushed chilli and parmesan. Nigella Lawson* recommends splashing vodka directly over the drained pasta, not to the sauce. I haven’t tried that but I tried out the recipe below and recommend it. The sauce is rather coarse, but if you insist on a smooth texture, process it with an immersion blender.

  • 2 tbsp garlic infused canola oil
  • 1 onion
  • 1/4 cup vodka
  • 1 garlic clove
  • 1 can pelati tomatoes
  • 100 ml double cream
  • salt, pepper, chilli flakes
  • pasta, I used bucatini**, but penne regate or other short preferably ridged pasta will work even better
  • chives

Heat the garlic oil and add the finely chopped onion with a good sprinkling of salt. Cook the onion for about 10 minutes without letting it burn, stirring every now and again. Pour in vodka and let the alcohol evaporate. Add tomatoes, cut into small pieces, minced garlic and cook until thick and saucy, another 10 to 15 minutes. Stir the cream into the tomato sauce. Toss freshly cooked pasta in the sauce until it is evenly coated. Turn out into a plate. Top with some grated Parmesan or chives/basil/parsley if you wish.

* In her book „Feast”, available in English, in Empik. Costs quite a lot, so I recommend looking for a discount cupon that appears on Cuponation.pl.

** try also my Bucatini in walnut sauce

10 komentarzy

  1. Potwierdzam. Nigdy bym nie powiedziała, że w środku jest wódka. Danie tak pyszne, że zjadłam łakomie całą porcję z talerza, a mała nie była 🙂
    Co do zdjęcia – zrobione było bardzo szybko, bo Kasia nie chciała, żebym jadła zimne. Same byłyśmy zdziwione, że w takich warunkach tak ładnie wyszło 🙂

  2. Zrobiłam :] w sobotę będzie na blogu. Zgłoszę też na konkursik Malmy, jeśli się nie obrazisz. Nieco pozmieniałam :p ale wracając do dania – mega! Niby zwykły makaron z sosem pomidorowym, ale serio, czuć w smaku, że jest nieco inny :]

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*