Chleb z sokiem pomidorowym i słonecznikiem

Pszenny chlebek o pomarańczowej barwie, który świetnie sprawdzi się jako składnik wyrafinowanego bufetu, np. z ciekawymi pastami kanapkowymi (polecam jajeczną z łososiem i koperkiem). Aromat soku pomidorowego i natki nie jest wyraźny, więc można podawać chlebek również na słodko, np. z miodem.

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 330 ml soku pomidorowego
  • 500 g mąki
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • 15 g świeżych drożdży
  • ok. 75 g ziaren słonecznika

Umieść wszystkie składniki w podanej kolejności w maszynie do wypieku chleba. Ustaw program chleb pszenny 750 i czekaj aż się upiecze.

Osoby bez maszyny do chleba mogą przyrządzić go wg instrukcji podanych przy przepisie na bułeczki z camembertem. Nie dzieląc ciasta, a umieszczając go w dowolnej formie.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>