Test wiedzy BlogerChefa inspirowany asortymentem marki Serenada

To już trzeci w tym roku test wiedzy przygotowany na półfinał BlogerChefa w Dworze Kombornia Hotel & SPA****. Inspirowany asortymentem marki Serenada, bo był to półfinał Serenady. Sprawdźcie ile wiecie o serach i nabiale!

Uczestnicy III-go półfinału BlogerChefa
Uczestnicy III-go półfinału BlogerChefa piszący mój test.

1. Które sery są najbogatsze w wapń?

a)      twarogi
b)      miękkie, typu mozzarella
c)      żółte długodojrzewające, typu parmezan czy Bursztyn
d)      żółte typu szwajcarskiego

Odpowiedź c. Dojrzewanie wiąże się z koncentracją wapnia. Twarogi, wbrew temu co niektórzy sądzą, wcale nie są najlepszym źródłem wapnia.

2. Mleko prosto od krowy, tzw. nieznormalizowane zawiera:

a)     ok. 2% tłuszczu
b)     ok. 5-10% tłuszczu
c)     ok. 15% tłuszczu
d)     ok. 20% tłuszczu

Odpowiedź b.

3. Enzym koagulacyjny stosowany w produkcji serów żółtych to:

a)     pepsyna
b)     kolagenaza
c)     renina
d)     podpuszczka

Odpowiedź d.

4. Homogenizacja mleka jest procesem technologicznym, który przeprowadza się w celu:

a)     utrzymania stabilnej emulsji (zapobieganie oddzielaniu się tłuszczu)
b)     oczyszczenia
c)     utrwalenia
d)     otrzymania standardowej zawartości tłuszczu

Odpowiedź a. Homogenizacja polega na rozbijaniu kropli tłuszczu na mniejsze, przez co mleko będące emulsją tłuszczu i wody się nie rozwarstwia.

5. Szwajcarska przekąska składająca się ze stopionego sera i wybranych dodatków, przyrządzana na specjalnym grillu o tej samej nazwie to:

a)     gougères
b)     gratin
c)     founde
d)     raclette

Odpowiedź d.

6. Produkty probiotyczne zawierają:

a)     substancje stymulujące wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej
b)     wyselekcjonowane kultury bakteryjne regulujące pracę układu pokarmowego
c)     związki wspomagające układ odpornościowy
d)     żywe kultury bakteryjne i substancje prebiotyczne

Odpowiedź b. Substancje stymulujące wzrost mikroflory jelitowej to prebiotyki, a produkty zawierające żywe kultury i substancje prebiotyczne to synbiotyki.

7. Etapy produkcji serów dojrzewających prawidłowo przedstawia podpunkt:

a)     normalizacja i pasteryzacja, koagulacja enzymem, obróbka skrzepu, formowanie masy serowej, solenie, dojrzewanie i pielęgnacja
b)      koagulacja enzymem, solenie, obróbka skrzepu, formowanie masy serowej, normalizacja i pasteryzacja, dojrzewanie i pielęgnacja
c)      normalizacja i pasteryzacja, solenie, koagulacja enzymem, obróbka skrzepu, formowanie masy serowej, dojrzewanie i pielęgnacja
d)      koagulacja enzymem, obróbka skrzepu, formowanie masy serowej, solenie, normalizacja i pasteryzacja, dojrzewanie i pielęgnacja

Odpowiedź a.

8. Właściwości odżywcze kefiru i maślanki wynikają przede wszystkim z niskiej kaloryczności i lekkostrawności tych napojów oraz obecności:

a)     dobrze przyswajalnego białka, wapnia, witamin A, D, E oraz witamin z grupy B
b)     dobrze przyswajalnego białka, wapnia, żelaza, witamin A, D, E i C
c)     wapnia, witamin A, D, E, C oraz witamin z grupy B
d)     wapnia, żelaza, witamin A, E, C oraz witamin z grupy B

Odpowiedź a. W nabiale nie ma witaminy C, co pozwala na łatwe wyeliminowanie pozostałych odpowiedzi.

9. Produktem najbezpieczniejszym dla osób z nietolerancją laktozy jest:

a)      mleko
b)      jogurt naturalny
c)      ser żółty
d)      twaróg

Odpowiedź c. Ser żołty zawiera zdecydowanie najmniej laktozy.

10. Jak w serze typu szwarcarskiego i holenderskiego powstają oka (pot. dziury w serze)?

a)     są wynikiem działalności bakterii fermentacji propionowej
b)     są skutkiem wydzielania się i gromadzenia dwutlenku węgla wydzielanego przez drożdże
c)     dzięki enzymom, dodawanym do skrzepu serowego
d)     są skutkiem kontrolowanego, niedostatecznego nacisku na krążki serowe

Odpowiedź a.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>