Miało być marchewkowe de lux, tak dobre (albo jeszcze lepsze) jak pierwsze, które upiekłam, wzorując się na przepisie z Kwestii Smaku. Tym razem odjęłam jedynie wiórki kokosowe, a w ich miejsce dałam czekoladę. Zmniejszyłam też ilość sody bo było ją czuć w poprzednim wypieku. Ciasto jednak nie wyrosło aż tak ładnie jak wcześniej. Niemniej i tak było pyszne.
- 2 jaja
- 120 g cukru Muscovado
- 80 g białego cukru
- 125 ml oleju roślinnego
- 25 ml syropu z ananasa
- 200 g startej marchewki
- 75 g posiekanych orzechów włoskich
- 75 g drobno pokrojonego ananasa z puszki
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 200 g mąki
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Ubij jajka z cukrem. Dodaj olej i pozostałe składniki. Piecz ok. 40 min w temp. 150 st. C.
Po wystudzeniu nanieś masę twarożkową:
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki olejku pomarańczowego