Marchewkowe z ananasem, orzechami i czekoladą

Miało być marchewkowe de lux, tak dobre (albo jeszcze lepsze) jak pierwsze, które upiekłam, wzorując się na przepisie z Kwestii Smaku. Tym razem odjęłam jedynie wiórki kokosowe, a w ich miejsce dałam czekoladę. Zmniejszyłam też ilość sody bo było ją czuć w poprzednim wypieku. Ciasto jednak nie wyrosło aż tak ładnie jak wcześniej. Niemniej i tak było pyszne.

  • 2 jaja
  • 120 g cukru Muscovado
  • 80 g białego cukru
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 25 ml syropu z ananasa
  • 200 g startej marchewki
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa z puszki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Ubij jajka z cukrem. Dodaj olej i pozostałe składniki. Piecz ok. 40 min w temp. 150 st. C.

Po wystudzeniu nanieś masę twarożkową:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki olejku pomarańczowego

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*