Zupa jarzynowa i kurczak na Varomie

Mało mnie ostatnio było na blogu bo ostatnie 3 tygodnie stały pod znakiem remontu kuchni. Ale już szczęśliwie się skończył i są z nami nowe meble, zmywarka, mikrofalówka, więcej blatu i nasz nowy przyjaciel – Thermomix Fernando 😉 Do jego zakupu zachęciła mnie Pani Agata Nehring, moja nauczycielka historii z gimnazjum, którą odwiedziłam podczas pobytu w domu rodzinnym, w czasie remontu. Na thermomixowe tory naprowadził naszą rozmowę jej pyszny sorbet truskawkowy, którym zostałam poczęstowana.

Dopiero uczę się pracować na tym urządzeniu, więc najbliższe przepisy będą pewnie odtwórcze lub częściowo odtwórcze. Thermomix jest bowiem bardzo dobrze wspierany – producent dostarcza mnóstwo przepisów wraz z urządzeniem, a także udostępnia platformę wymiany przepisów między użytkownikami.

Nasze nowe źródło kuchennych inspiracji :)
Nasze nowe źródło kuchennych inspiracji 🙂

Aha, wpis nie jest sponsorowany. Po prostu spodobała mi się ta nowa zabawka i zamierzam się nią bawić 😉 Tak więc na pewno niebawem pojawi się u mnie sporo przepisów na Thermomix.

Nasze pierwsze danie to danie przygotowane wraz z przedstawicielką firmy Vorwerk. Danie główne pochodzi z książki podstawowej (z małymi modyfikacjami), a surówka od Pani przedstawicielki, z jej starych zapisków. Podczas prezentacji produktu przygotowaliśmy również bułeczki, masło, napój z cytrusów i sorbet truskawkowy, podobny do moich lodów z bananów.

Nasza pierwsza zupa jarzynowa z Thermomix
Nasza pierwsza zupa jarzynowa z Thermomix
Nasz pierwszy kurczak na Varomie z Thermomix
Nasz pierwszy kurczak na Varomie z Thermomix
  • 1 pierś kurczaka, zamarynowana w oleju z solą, pieprzem i przyprawie „bazylia z suszonymi pomidorami” z Makro
  • 25 g oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 60-80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 pomidor, przekrojony na pół
  • 120 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
  • 120 g różyczek brokułu
  • 750 g wody, ciepłej
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 60 g makaronu suchego (świderki pełnoziarniste)
  • 200 g warzyw, mieszanych, świeżych (np. papryki, brokułu, marchewki), pokrojonych na niewielkie kawałki
  • 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać pomidora i paprykę, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
  4. Dodać różyczki brokułu, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sól, pieprz i makaron.
  5. Pierś kurczaka ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, warzywa ułożyć w górnej części. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować 20 min/Varoma/Wsteczne/obr. 1.
  6. Odstawić przystawkę Varoma, mięso i warzywa przełożyć na półmisek, na którym danie będzie podawane. Zupę przelać do głębokich talerzy.
  7. Do naczynia miksującego wlać 150 g zupy, dodać śmietanę, miksować 25 s/obr. 10. Powstałym sosem polać kurczaka i warzywa. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Surówka z białej kapusty z koperkiem z Thermomix - przepis p. Krystyny
Surówka z białej kapusty z koperkiem z Thermomix – przepis p. Krystynyprzepisy
Moje Skarby podczas prezentacji Thermomix.
Moje Skarby podczas prezentacji Thermomix.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*