Pizza rolladki z frankfurterkami i mozzarellą

Pizza rolls’y / pizza-roladki z ciasta drożdżowego z aromatycznym farszem z kiełbasek. Polecam jako ciepłą przekąskę dla gości 🙂 Farsz można też użyć do tradycyjnej „płaskiej” pizzy.

Pizza roladki z frankfurterkami i mozzarellą
Pizza roladki z frankfurterkami i mozzarellą
  • ciasto drożdżowe z tego przepisu
  • 1 duża cebula
  • 6 frankfurterek lub podobnych kiełbasek
  • mozzarella
  • przyprawa do pizzy

Frankfurterki pokrój w plasterki i podsmaż na suchej patelni. Posiekaj w malakserze na niewielkie kawałki. Cebulę posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju. Połącz z kiełbaskami.

Na przygotowane, rozwałkowane ciasto do pizzy wyłóż otrzymany farsz mięsno-cebulowy. Posyp startą mozzarellą (u mnie posiekaną w malakserze) i przyprawą do pizzy. Zawiń ciasto w roladę, a następnie pokrój w plastry, które ułożone poziomo na blaszce utworzą ślimaczki, takie jak na zdjęciu.

Piecz w 200 st. C, ok. 20-30 minut. Podawaj na ciepło, np. z sosem pomidorowym i/lub czosnkowym. Moje sosy miały następujące składy:

Sos czosnkowy ze szczypiorkiem

  • 1-2 ząbki czosnku, 100 g fety, ok.  400 g jogurtu naturalnego, 2- 3 łyżki szczypiorku  (dokładnie rozmiksowany) – resztki wykorzystałam do zazików

Sos pomidorowy

  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 słoik passaty pomidorowej – resztki wykorzystałam do makaronu z tuńczykiem i parmezanem

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*