6 pomysłów na sushi w domu

Kuchnia japońska cieszy się rosnącą popularnością – tak wynika z raportu Talerz Polaka 2015, przygotowanego przez PizzaPortal.pl. Chociaż wśród najczęściej zamawianych specjałów na liście pojawia się philadelphia maki oraz california maki, smacznych wariantów sushi jest znacznie więcej. Możesz je także przygotować samodzielnie – poznaj kilka inspiracji.

Maki-sushi

Jeżeli często zamawiasz sushi we Wrocławiu doskonale wiesz, jak bardzo zróżnicowane jest to danie. Baza może pozostać ta sama, zaś tylko od Ciebie zależy „wnętrze”. Dzięki temu można stworzyć własne warianty dostosowane idealnie do swoich preferencji smakowych.

Baza do maki sushi – przepis

Maki to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi, w którym ryż wraz z dodatkami owinięty jest w arkusz wodorostów nori.

Bazę należy przygotować ze specjalnego ryżu do sushi. W przeciwieństwie do zwykłego ryżu białego, ma on bardziej lepiącą konsystencję – dzięki temu ziarenka ściśle do siebie przylegają. W jego przygotowaniu nie ma nic trudnego – wystarczy postępować zgodnie z informacją na opakowaniu.

Kolejny krok to przygotowanie zaprawy do ryżu. Będziesz potrzebować (na 100 g ugotowanego ryżu): 1 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczki cukru oraz szczypty soli. Umieść składniki w rondelku i podgrzej aż cukier się rozpuści – uważaj, aby nie doprowadzić do zagotowania. Zaprawę dodaj do ostudzonego ryżu.

1. Sushi z tuńczykiem

Na warstwie ryżu posmarowanego wasabi umieść kawałki tuńczyka (wzdłuż przy dolnej krawędzi ryżu). Zawiń, pomagając sobie matą bambusową. Następnie delikatnie zwilż wodą brzegi nori – tak, by listki zamknęły ryż. Pokrój na kawałki o grubości ok. 2-3 cm.

sushii

2. Dorsz + awokado + ogórek

Podsmaż dorsza w lekkiej panierce. Obierz awokado i pokrój w cienkie paski. Ogórek obierz, wydrąż środek i pokrój na długie kawałki. Na warstwie ryżu posmarowanego wasabi wyłóż składniki (wzdłuż przy dolnej krawędzi), a następnie zawijaj. Zamknij brzegi nori i pokrój rulon na mniejsze kawałki.

3. Dorsz + grillowany ananas + awokado

Rybę delikatnie obsmaż, a ananasa zgrilluj (z dodatkiem cukru) na patelni. Awokado obierz i pokrój w paski. Wszystkie składniki wyłóż na warstwę ryżu posmarowanego wasabi, a następnie zawijaj. Po zamknięciu rulonu, pokrój go na małe i równe części.

4. Paluszki krabowe + mango + ogórek + sałata + majonez

Mango i ogórek pokrój w paski. Sałatę podrzyj na mniejsze kawałki. Na ryżu ułóż paluszki krabowe, dodaj mango i ogórek. Połóż sałatę i dodaj odrobinę majonezu. Zawijaj i pokrój na mniejsze kawałki o równej grubości.

5. Wędzony łosoś + awokado + sałata

Na warstwie ryżu umieść kawałki łososia wędzonego, awokado pokrojone w paski oraz kilka liści sałaty. Zawijaj w rulon i pokrój na mniejsze kawałki.

6. Pieczony łosoś + mango + awokado

W piekarniku podpiecz łososia. Mango i awokado pokrój w paski. Wszystkie składniki wyłóż na warstwie ryżu posmarowanego wasabi, a następnie zawijaj. Pokrój w mniejsze rulony o grubości ok. 2-3 cm. Wszystkie warianty sushi podawaj z sosem sojowym, imbirem marynowanym oraz chrzanem wasabi.

Jeżeli nie wiesz, jak się zabrać do samodzielnego przyrządzania sushi, wybierz się do japońskiej restauracji lub złóż zamówienie online na najlepsze sushi we Wrocławiu lub innym mieście, z którego pochodzisz.


2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*