W Krainie Smaku

Lekka i smaczna wielkanocna pieczeń rzymska z suszonymi pomidorami

Wykwintna, często goszcząca na polskich świątecznych stołach pieczeń. W zdrowszej wersji, z chudym mięsem (kurczaka można zastąpić indykiem lub szynką) i bez masła. Ale za to z bardzo lubianym dodatkiem jakim są suszone pomidory. Łagodnie, ziołowo doprawiona. Dobrze komponuje się z zimnym sosem czosnkowym lub chrzanowym.

Poniżej przedstawiam dwie wersje – jedną moją pierwotną, a drugą przyrządzoną przez M. na bazie mojego przepisu. Jego wariacja zawierała mieloną szynkę, żurawinę, orzechy włoskie oraz pestki dyni. Ciebie również zapraszam do świątecznych eksperymentów!

Ugotuj jajka na twardo, przestudź i obierz ze skorupek. Mięso zmiel w maszynce lub malakserze. Pomidory pokrój na niewielkie kawałki. Mleko podgrzej i wymieszaj z bułką tartą. Połącz z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Dodaj przyprawy i bardzo dokładnie wymieszaj. Wyłóż połowę masy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż wzdłuż obrane jajka. Przykryj pozostałą masą. Zapiekaj ok. 1h w 180°C. Podawaj na ciepło lub na zimno.

A to dzieło M. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem pod wrażeniem 🙂