Wielkanoc już za chwilę, więc warto pomyśleć o świątecznym menu. Proponuję jajka w bardzo wielkanocnej odsłonie – z nutą żurku. Pewnie myślicie sobie: aromat żurku w paście jajecznej? Dlaczego nie? Dzięki przyprawie do żurku i barszczu białego jajka nabierają jeszcze bardziej wielkanocnego charakteru. Można do nich dodać dowolną wędlinę (np. szynkę lub kabanosy), żółty ser i obowiązkowo wiosną – zdrową zieleninę!
- 6 jajek
- 100 g szynki
- 50 g kiełków brokuła
- 2 łyżki majonezu light (użyłam Majonez Delikatny Winiary)
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- 2-3 łyżeczki przyprawy do żurku i barszczu białego
- świeży szczypiorek
Ugotuj jajka na twardo. Z czterech odetnij górną część i wydrąż, wyciągając żółtko. Drobno posiekaj, razem z pozostałymi jajkami. Dodaj kiełki brokuła.
Majonez wymieszaj z jogurtem oraz przyprawą do żurku i barszczu białego. Połącz z jajkami i kiełkami. Umieść pastę w wydrążonych jajkach, tworząc na górze kopułkę. Posyp posiekanym szczypiorkiem.