Mini torcik czekoladowo-orzechowy

Torcik czekoladowo-orzechowy z bitą śmietaną i owocami, w wersji mini, przygotowany w kilka chwil w mikrofalówce. Sprawdzi się świetnie gdy mamy do zagospodarowania niewielką ilość śmietanki, ochotę na małe słodkie co nieco lub niezapowiedzianych gości.

Mini torcik czekoladowo-orzechowy (1)

  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy instant (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • dowolny aromat lub alkohol do smaku (np. ekstrakt waniliowy, likier pomarańczowy Cointreau)
  • opcjonalnie – liście mięty i owoce do dekoracji, cukrowa posypka

 

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, cukier, kakao i kawę dokładnie wymieszaj w silikonowym pojemniku Jana Niezbędnego.
  2. Dodaj jajko, mleko oraz olej i ponownie wymieszaj.
  3. Wstaw pojemnik do kuchenki mikrofalowej bez przykrycia. Mikrofaluj na najwyższej mocy ok. 2 minuty.
  4. Gotowe ciasto odstaw do przestygnięcia.
  5. Przestudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół.
  6. Śmietankę ubij wraz z cukrem i ulubionym dodatkiem aromatycznym.
  7. Otrzymanym kremem przełóż ciasto czekoladowo-orzechowe. Możesz nim również udekorować brzegi wypieku.
  8. Podawaj torcik z dowolnymi owocami lub cukrową posypką.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*