Torcik czekoladowo-orzechowy z bitą śmietaną i owocami, w wersji mini, przygotowany w kilka chwil w mikrofalówce. Sprawdzi się świetnie gdy mamy do zagospodarowania niewielką ilość śmietanki, ochotę na małe słodkie co nieco lub niezapowiedzianych gości.
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- 3 łyżki cukru kryształu
- 5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka kawy instant (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- dowolny aromat lub alkohol do smaku (np. ekstrakt waniliowy, likier pomarańczowy Cointreau)
- opcjonalnie – liście mięty i owoce do dekoracji, cukrowa posypka
- Mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, cukier, kakao i kawę dokładnie wymieszaj w silikonowym pojemniku Jana Niezbędnego.
- Dodaj jajko, mleko oraz olej i ponownie wymieszaj.
- Wstaw pojemnik do kuchenki mikrofalowej bez przykrycia. Mikrofaluj na najwyższej mocy ok. 2 minuty.
- Gotowe ciasto odstaw do przestygnięcia.
- Przestudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół.
- Śmietankę ubij wraz z cukrem i ulubionym dodatkiem aromatycznym.
- Otrzymanym kremem przełóż ciasto czekoladowo-orzechowe. Możesz nim również udekorować brzegi wypieku.
- Podawaj torcik z dowolnymi owocami lub cukrową posypką.
Mniam, wygląda smakowicie 🙂