Kotleciki z tofu i kaszy gryczanej

Kotleciki poleciła mi Agata Białachowska. Postanowiłam je wypróbować bo zawierają rzadko goszczące u mnie składniki – tofu i kaszę gryczaną. Placuszki okazały się bardzo smaczne, lepsze niż przypuszczałam. Trudno się je jednak kleiło i nieco się rozsypywały. Niemniej i tak warto było je wypróbować.

  • 130 g twardego tofu
  • 1/2 woreczka kaszy gryczanej (lub więcej)
  • 100 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3-6 łyżkek bułki tartej
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia

Sparz lub podsmaż drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Połącz z ugotowaną kaszą, pokruszonym tofu, jajkiem i bułką tartą. Dopraw do smaku sosem sojowym lub solą, pieprzem i opcjonalnie gałką muszkatołową. Otocz w dodatkowej bułce i smaż na złoty kolor. Podawaj z bułeczką i surówką.

Zamiast kaszy do burgerów można użyć ryżu. Prócz sosu sojowego, jako smakowe dodatki sprawdzą się również por, czosnek, prażony sezam czy olej sezamowy, jak np. tu. Tofu można też pokroić na plasterki/trójkąciki, opanierować i smażyć bezpośrednio lub upiec w piekarniku, jak tutaj.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*