Zapiekanka z kaszą gryczaną i kurczakiem

Prosta, pyszna i zdrowa zapiekanka z kaszą gryczaną. Z wielkim entuzjazmem przygotowana, a następnie z jeszcze większym entuzjazmem zjedzona przez uczniów Kuchni Artystycznej, którą właśnie prowadzę na Mazurach. Stanowi świetny dowód na to, że to co zdrowe, może być też bardzo smaczne.

Backstage z produkcji zapiekanki do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • czosnek, świeży tymianek
  • 100 g twarogu półtłustego
  • ew. odrobina śmietanki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Ugotuj woreczek kaszy gryczanej odrobinę krócej niż podają wskazówki na opakowaniu. Kurczaka umyj, oczyść, pokrój i podsmaż z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj pokrojone w grube plastry pieczarki. Po kilku minutach dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj przez 2-3 minuty. Dodaj drobno posiekany ząbek czosnku oraz posiekany tymianek.

Połącz zawartość patelni z kaszą. Dodaj pokruszony biały ser oraz śmietankę. W razie potrzeby dodaj przyprawy. Przełóż do naczynia do zapiekania. Możesz posypać startym żółtym serem, parmezanem lub serem pleśniowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i zapiekaj przez około 20 minut.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*