Prosta, pyszna i zdrowa zapiekanka z kaszą gryczaną. Z wielkim entuzjazmem przygotowana, a następnie z jeszcze większym entuzjazmem zjedzona przez uczniów Kuchni Artystycznej, którą właśnie prowadzę na Mazurach. Stanowi świetny dowód na to, że to co zdrowe, może być też bardzo smaczne.
Backstage z produkcji zapiekanki do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.
- 100 g kaszy gryczanej
- 300 g piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- czosnek, świeży tymianek
- 100 g twarogu półtłustego
- ew. odrobina śmietanki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Ugotuj woreczek kaszy gryczanej odrobinę krócej niż podają wskazówki na opakowaniu. Kurczaka umyj, oczyść, pokrój i podsmaż z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj pokrojone w grube plastry pieczarki. Po kilku minutach dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj przez 2-3 minuty. Dodaj drobno posiekany ząbek czosnku oraz posiekany tymianek.
Połącz zawartość patelni z kaszą. Dodaj pokruszony biały ser oraz śmietankę. W razie potrzeby dodaj przyprawy. Przełóż do naczynia do zapiekania. Możesz posypać startym żółtym serem, parmezanem lub serem pleśniowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i zapiekaj przez około 20 minut.