Kolejne już muffinki pieczone na Mazurach, wraz z uczniami mojej letniej Szkoły Kulinarnej. Trzecie, po muffinkach cytrynowych z masą kajmakową i muffinkach z jabłkami i kremowym serkiem. Równie smaczne 🙂 Wszyscy zgodnie ocenili, że proporcje między słodyczą a kwasem z owoców są w tym wypieku idealnie wprost wyważone. Polecam zatem!
Backstage z produkcji muffinów do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.
- 2 kubeczki mąki (200 ml)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kubeczka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kubeczek mleka
- 1/2 kubeczka oleju
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- maliny i czerwone porzeczki
W większej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. W mniejszej misce wymieszaj z mleko z olejem oraz jajkiem. Połącz składniki mokre i suche. Podziel ciasto na dwie części i do jednej wmieszaj kakao. Do obu wmieszaj owoce. Wykładaj ciasto ciemne i jasne do 3/4 objętości foremek. Piecz ok. 20 minut w 180 st. C.