Muffinki marmurkowe z malinami i porzeczkami

Kolejne już muffinki pieczone na Mazurach, wraz z uczniami mojej letniej Szkoły Kulinarnej. Trzecie, po muffinkach cytrynowych z masą kajmakową i muffinkach z jabłkami i kremowym serkiem. Równie smaczne 🙂 Wszyscy zgodnie ocenili, że proporcje między słodyczą a kwasem z owoców są w tym wypieku idealnie wprost wyważone. Polecam zatem!

Backstage z produkcji muffinów do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.

  • 2 kubeczki mąki (200 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kubeczka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kubeczek mleka
  • 1/2 kubeczka oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • maliny i czerwone porzeczki

W większej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. W mniejszej misce wymieszaj z mleko z olejem oraz jajkiem. Połącz składniki mokre i suche. Podziel ciasto na dwie części i do jednej wmieszaj kakao. Do obu wmieszaj owoce. Wykładaj ciasto ciemne i jasne do 3/4 objętości foremek. Piecz ok. 20 minut w 180 st. C.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*