Muffinki z jabłkami i kremowym serkiem

Muffinki, które przygotowali koloniści podczas zajęć otwartych na letniej Szkole Kuchni Artystycznej, którą prowadziłam. Ideą zajęć otwartych było umożliwienie uczestnikom poznanie co robią inne obozy. Nikt nie miał wątpliwości co robi Kuchnia Artystyczna i chętnych na moje warsztaty nie brakowało… Podczas zapisów dosłownie „rzuciła” się na mnie spora grupa nastolatków spychając mnie i moją komórkę do piaskownicy. Było to lekko traumatyczne przeżycie 😉 Ale efekty pracy uczestników wszystko mi wynagrodziły. Powstały m.in. drożdżówki z masą kajmakową, ciasteczka z ciasta francuskiego, rozmaite tortille, ciasto czekoladowe i muffinki na które przepis podaję poniżej.

Więcej zdjęć możecie zobaczyć na Facebook’u, w albumie Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.

  • 2 kubeczki (200 ml) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 kubeczka cukru
  • 1 kubeczek mleka
  • 1/2 kubeczek oleju
  • 1 jajko
  • serek Almette o smaku jabłka i gruszki
  • 2 jabłka

W większej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem. W mniejszej misce wymieszaj z mleko z olejem oraz jajkiem. Połącz składniki mokre i suche. Dodaj pokrojone na niewielkie kawąłki jabłka. Wyłóż część ciasta do foremek. Dodaj ok. 3/4 łyżeczki serka. Przykryj odrobiną ciasta. Piecz ok. 20 minut w 180 st. C.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*