W Krainie Smaku

Tortilla de patatas z szynką i bobem

Tortilla de patatas to hiszpański omlet z pokrojonych ziemniaków i cebuli zatopionych w masie jajecznej. Proste danie, które smakuje rewelacyjnie, a jedyne co może sprawić problem, to odwracanie tortilli. Jeśli jednak wspomożemy się dodatkowym talerzem nie będzie to wcale takie trudne. Oczywiście prócz ziemniaków, do tortilli można dodać niemal wszystko co znajdzie się w lodówce. Moja dzisiejsza wersja to tortilla de patatas z szynką i bobem. Ponieważ sezon na to warzywo już dawno minął, użyłam mrożony. Gorąco polecam połączenie. I sos czosnkowy lub pomidorowy jako dodatek.

Hiszpańska tortilla de patatas z szynką i bobem.

Cebulę obierz i posiekaj. Ziemniaki pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż na nim ziemniaki wraz z cebulą na złoty kolor. Dodaj pokrojoną na małe kawałki szynkę oraz obrany bób. Dopraw do smaku. W misce roztrzep jajka z mlekiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Usmażone warzywa z szynką połącz z jajkami. Wylej całość na patelnię pokrytą łyżką rozgrzanego oleju. Smaż pod przykryciem na małym ogniu do chwili, gdy spód będzie przypieczony, a masa jajeczna na wierzchu ścięta. Za pomocą przykrywki, deski lub talerza ostrożnie przełóż omlet na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni.

Podawaj tortilla de patatas z ulubionym sosem, np. czosnkowym albo pikantną salsą – domowej roboty lub którymś z palety gotowych sosów: http://www.winiary.pl/produkty.aspx/36/zimne-sosy. Ja, jako Przyjaciółka Winiary, mam ich sporo i bawię się wszystkimi.

W połączeniu z ziemniakami świetnie sprawdzi się również dip twarożkowy z fetą, który pokazałam kilka dni temu.

Hiszpanska tortilla de patatas z szynką i bobem.