Kopytka, czyli idealny sposób na zagospodarowanie resztek purée ziemniaczanego. Dziś przedstawiam kopytka w wersji koperkowej, z pełnoziarnistą mąką orkiszową. Podawałam je z sosem serowym i startymi buraczkami na ciepło. Bardzo fajny zestaw. Gorąco polecam.
- ok. 400 g ziemniaków typu C (niewtajemniczonych zapraszam do lektury postu: typy kulinarne ziemniaków, czyli który do czego będzie najlepszy)
- ok. 50 ml śmietanki
- przyprawa warzywna
- pieprz biały
- duży pęczek koperku, pietruszki lub bazylii
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- do podania: np. ulubiony sos serowy lub grzybowy (najlepiej domowy, ale może być z torebki), buraczki (też najlepiej domowe, ale mogą być kupne)
Ugotuj i odcedź ziemniaki. Rozgnieć na purée, dodaj śmietankę, przyprawy oraz drobno posiekane wybrane zioła i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i jajko. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj dwa walce i pokrój „na szagę”. Gotuj kopytka w osolonej wodzie, ok. 3-5 min od momentu wypłynięcia.
Wygląda smacznie. Lubię kopytka a wieki nie jadłam:)