Ziemniaczki, które upiekłam do kotleta schabowego w pistacjach. W wersji podsmażonej, z dodatkiem wędzonego łososia i podprażonych orzeszków pinii. Świetny pomysł na kolację. Wędzony łosoś na ciepło jest naprawdę super!
- upieczone w całości ziemniaki
- przyprawa do ziemniaków
- sól i pieprz
- łosoś wędzony
- orzeszki pinii
- olej do smażenia
Ziemniaczki (nieobrane) pokrój w talarki. Posyp przyprawą do ziemniaków lub ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone plastry wędzonego łososia.
Podawaj z podprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii i ulubioną surówką.
Wędzonego łososia na ciepło mogłabym jeść codziennie, gdyby nie jego cena. Twoje ziemniaczki z nim przyrządzone musiały wyjść smakowite!
Masz rację, wyszły smakowicie. Ale rzeczywiście – taka tacka łososia za 10 zł starcza na 1-2 porcje. Czasem można sobie jednak pozwolić bo warto 🙂
Bardzo lubię połączenie ziemniaków i łososia 🙂 Źródło witamin i mikroelementów!