W Krainie Smaku

Kąski z kurczaka z dipem słodko-kwaśnym i sałatką z musztardą francuską

Przedłużające się oczekiwanie na remont mieszkania, sprawiło, że ostatnio nic nie pojawiało się na blogu. Tak jakoś zupełnie nie chciało nam się gotować. Ale wczoraj, mimo, że jesteśmy już dosłownie „na kartonach” zapragnęliśmy „normalnego” obiadu. Oto on – „normalny” obiad jaki w podobnym wydaniu zapewne pojawia się na stołach większości polskich rodzin. Dosłownie każdy może taki zrobić ponieważ bazuje na gotowych mieszankach przypraw. W końcu po to są w sklepach, żeby z nich korzystać i ułatwiać nam życie.

Kąski z kurczaka

Sałatka

Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i pokrój na niewielkie kawałki. Umieść w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia, dodaj przyprawę oraz olej i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180 st. C na ok. 1 h.

Filet z kurczaka oczyść i pokrój w paski. Obtocz w rozmąconym jajku, a następnie w panierce z „Pomysłu” Winiary. Układaj kąski na kratce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. C. ok. 20 minut.

W czasie gdy pieką się ziemniaki i mięsko przygotuj dip słodko-kwaśny przez wymieszanie zawartości saszetki Winiary z 3 łyżkami majonezu i 3 łyżkami ketchupu.

W misce wymieszaj ocet z musztardą. Stopniowo dodawaj oliwę, najlepiej cały czas mieszając dokładnie trzepaczką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj sałatę lodową, pokrojone w kostkę ogórki oraz odsączoną kukurydzę.

Podawaj razem z pieczonymi ziemniaczkami, kąskami z kurczaka oraz dipem słodko-kwaśnym.