Polędwiczki z indyka w sosie borowikowo-pieczeniowym

Pomysł na szybki obiad, który szczególnie polecam wielbicielom pieczeniowych smaków, którzy nie mają czasu albo cierpliwości by długo dusić wołowinę czy wieprzowinę. Polędwiczki z indyka przygotowuje się w mgnieniu oka, a charakterystyczny aromat nadaje daniu kostka mięsna.

Polędwiczki-z-indyka-w-sosie-borowikowo-pieczeniowym

  • 20 g suszonych borowików
  • 3 polędwiczki z indyka
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • majeranek, tymianek i biały pieprz do smaku
  • 2 szklanki wody
  • 2 kostki mięsne Winiary
  • 2 widelce mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • ryż basmati, szczypiorek, modra kapusta konserwowa i ogórki kiszone do podania

Przepłucz grzyby na sitku. Zalej niewielką ilością wody i odstaw na kilka godzin do namoczenia.

Polędwiczki podsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Oprósz je majerankiem, tymiankiem i białym pieprzem. Gdy delikatnie się zezłocą podlej je wodą. Dodaj kostki mięsne. Duś pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie pokrój grzyby w kostkę i dodaj je na patelnię. Dodaj również nieco wody w której moczyły się borowiki. Następnie zagęść sos mąką dokładnie rozprowadzoną w mleku (np. za pomocą widelca). Gotuj kilka minut.

Podawaj sos borowikowo-pieczeniowy z ryżem, szczypiorkiem i warzywami. My wybraliśmy słodkawą modrą kapustę ze słoika i kwaśno-słone ogórki kiszone. Bardzo udane połączenie.

Update z 1 sierpnia 2015 r.

Poniżej danie inspirowane powyższym przepisem. Tym razem nie dodałam jednak borowików, a zamiast indyka użyłam filet z piersi kurczaka, który doprawiłam majerankiem, tymiankiem, białym pieprzem oraz czosnkiem. Dodatki to (jak widać) pyzy i fasolka szparagowa (z ogródka Mamy). Dobrze pasują do takiego zestawu również buraczki ze słoika. Polecam 🙂

Kurczak w sosie mięsnym z pyzami i fasolką szparagowąJeszcze jedna wariacja na temat mięska w sosie – z puree ziemniaczanym i sałatką z następujących składników:

  • ogórek zielony
  • rukola
  • sałata lodowa
  • miodowy vinaigrette (1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 1 łyżeczka płynnego miodu, sól, pieprz, oliwa)

Kurczak-w-sosie-pieczeniowym-z-ziemniakami

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*