Pomysł na szybki obiad, który szczególnie polecam wielbicielom pieczeniowych smaków, którzy nie mają czasu albo cierpliwości by długo dusić wołowinę czy wieprzowinę. Polędwiczki z indyka przygotowuje się w mgnieniu oka, a charakterystyczny aromat nadaje daniu kostka mięsna.
- 20 g suszonych borowików
- 3 polędwiczki z indyka
- 3 łyżki oleju do smażenia
- majeranek, tymianek i biały pieprz do smaku
- 2 szklanki wody
- 2 kostki mięsne Winiary
- 2 widelce mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- ryż basmati, szczypiorek, modra kapusta konserwowa i ogórki kiszone do podania
Przepłucz grzyby na sitku. Zalej niewielką ilością wody i odstaw na kilka godzin do namoczenia.
Polędwiczki podsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Oprósz je majerankiem, tymiankiem i białym pieprzem. Gdy delikatnie się zezłocą podlej je wodą. Dodaj kostki mięsne. Duś pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie pokrój grzyby w kostkę i dodaj je na patelnię. Dodaj również nieco wody w której moczyły się borowiki. Następnie zagęść sos mąką dokładnie rozprowadzoną w mleku (np. za pomocą widelca). Gotuj kilka minut.
Podawaj sos borowikowo-pieczeniowy z ryżem, szczypiorkiem i warzywami. My wybraliśmy słodkawą modrą kapustę ze słoika i kwaśno-słone ogórki kiszone. Bardzo udane połączenie.
—
Update z 1 sierpnia 2015 r.
Poniżej danie inspirowane powyższym przepisem. Tym razem nie dodałam jednak borowików, a zamiast indyka użyłam filet z piersi kurczaka, który doprawiłam majerankiem, tymiankiem, białym pieprzem oraz czosnkiem. Dodatki to (jak widać) pyzy i fasolka szparagowa (z ogródka Mamy). Dobrze pasują do takiego zestawu również buraczki ze słoika. Polecam 🙂
Jeszcze jedna wariacja na temat mięska w sosie – z puree ziemniaczanym i sałatką z następujących składników:
- ogórek zielony
- rukola
- sałata lodowa
- miodowy vinaigrette (1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 1 łyżeczka płynnego miodu, sól, pieprz, oliwa)