Tort marchewkowy z masą marcepanową

To kolejny tort (po torcie z Oreo, M&M’sami i Kit-Katami) jaki upiekłam wraz z uczestnikami mojego Obozu Kuchni Artystycznej w Krynicy Zdroju. Jako blaty użyliśmy znane już Wam ciasto marchewkowe z tortu marchewkowego, który zrobiłam w tym roku dla Oli na urodziny. Do przełożenia przygotowaliśmy masę z twarogu sernikowego i żelatyny (zaimprowizowaną przez Przemkę). Wierzch stanowiła masa marcepanowa. A uroku całemu torcikowi dodawały marchewki z masy cukrowej.

Tort marchewkowy z masą marcepanową

  • ciasto marchewkowe z mojego przepisu na tort marchewkowy
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 750 g twarogu sernikowego
  • 330 ml śmietanki kremówki (ubitej)
  • okrągły płat gotowej masy marcepanowej

Upiecz ciasto marchewkowe zgodnie z przepisem. Po przestudzeniu przekrój na pół.

We wrzątku rozpuść żelatynę. Po lekkim przestudzeniu połącz z twarogiem i ubitą kremówką. Masą przełóż ciasto marchewkowe. Wstaw do lodówki do stężenia.

Na wierzch ciasta wyłóż masę marcepanową. Udekoruj tort marchewkami z masy cukrowej.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*