To kolejny tort (po torcie z Oreo, M&M’sami i Kit-Katami) jaki upiekłam wraz z uczestnikami mojego Obozu Kuchni Artystycznej w Krynicy Zdroju. Jako blaty użyliśmy znane już Wam ciasto marchewkowe z tortu marchewkowego, który zrobiłam w tym roku dla Oli na urodziny. Do przełożenia przygotowaliśmy masę z twarogu sernikowego i żelatyny (zaimprowizowaną przez Przemkę). Wierzch stanowiła masa marcepanowa. A uroku całemu torcikowi dodawały marchewki z masy cukrowej.
- ciasto marchewkowe z mojego przepisu na tort marchewkowy
- 1/2 szklanki wrzątku
- 2 łyżki żelatyny
- 750 g twarogu sernikowego
- 330 ml śmietanki kremówki (ubitej)
- okrągły płat gotowej masy marcepanowej
Upiecz ciasto marchewkowe zgodnie z przepisem. Po przestudzeniu przekrój na pół.
We wrzątku rozpuść żelatynę. Po lekkim przestudzeniu połącz z twarogiem i ubitą kremówką. Masą przełóż ciasto marchewkowe. Wstaw do lodówki do stężenia.
Na wierzch ciasta wyłóż masę marcepanową. Udekoruj tort marchewkami z masy cukrowej.
Śliczna dekoracja 🙂