Soczyste burgery z udek kurczaka

Świetny przepis na domowe burgery, które są zdecydowanie lżejsze niż klasyczne wołowe, a jednocześnie doskonale soczyste. To dzięki użyciu mięsa z ud kurczaka (można kupić gotowe) i dodatkowi bulionu. Wychodzą super, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Możemy podać je z ulubionym pieczywem (np. pełnoziarnistą kajzerką albo każdą inną, „normalną”, „niedmuchaną” bułką) i z czym tylko chcemy. Świetnie komponują się m.in. z surówką Coleslaw, korniszonami, pomidorami, sałatą, świeżymi kiełkami itp. Jako sosy możemy użyć: majonez, sos tatarski, sos czosnkowy, sos tysiąca wysp, ketchup, sos meksykański, musztardę, sos BBQ. Burgery bardzo dobrze smakują również na zimno, np. do kanapki.

Oczywiście dużo wariacji istnieje jeszcze w kwestii doprawienia mięsa. Do masy mięsnej można dodać ulubione zioła (np. prowansalskie), pikantną paprykę, jakąkolwiek gotową mieszanką przyprawową lub jedynie sól i pieprz. Ja (tym razem) nie „kombinowałam” zbyt wiele, ponieważ lubię czuć smak mięsa. Dlatego uwypukliłam jego aromat odrobiną sosu sojowego, a całość wzbogaciłam w ser żółty.

Zauważ, że w mojej recepturze nie ma ani jajka, ani bułki tartej – składników często dodawanych do wszelkich kotletów. Zupełnie nie ma potrzeby by je stosować. Moim zdaniem burgery bez jajek i bułki są po prostu bardziej soczyste. I szybciej się je przygotowuje. Gorąco zachęcam do podjęcia wyzwania 🙂

Soczyste burgery z udek kurczaka (1)

  • 1 opakowanie mięsa z ud kurczaka, bez kości i bez skóry (znajdziesz takie w asortymencie marki Nasz Kurczak: http://www.naszkurczak.pl/produkty/zobacz/udo-bez-kosci-bez-skory)
  • 2-3 łyżki zimnego bulionu drobiowego
  • sól i pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • opcjonalnie: papryka słodka i ostra do smaku
  • opcjonalnie: 3-4 łyżki startego żółtego sera
  • olej do smażenia
  • ulubione bułki (do hamburgerów lub inne)
  • dowolny sos, np. majonez, musztarda lub sos BBQ
  • dowolne warzywa, np. sałata, pomidor, papryka

Mięso z ud kurczaka „Nasz Kurczak” oczyść i posiekaj w robocie kuchennym lub zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj bulion oraz przyprawy i (opcjonalnie) ser żółty. Bardzo dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką lub dobrym mikserem.

Z powstałej masy uformuj płaskie burgery. Smaż na rozgrzanym ogniu, po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia wierzchu. Następnie przenieś kotleciki do piekarnika i dopiekaj ok. 10 minut w temperaturze 180°C.

2-3 minuty przed wyjęciem kotlecików wstaw do piekarnika przekrojone na pół bułki. Następnie, między kromkami podpieczonego pieczywa umieść ulubiony sos, kotlety mięsne i warzywa. Burgery podawaj jako danie obiadowe lub na ciepłą kolację.

Soczyste burgery z udek kurczaka (1)

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*