Pyszna domowa granola składająca się z pieczonych płatków owsianych, kokosa i orzechów. Jest zdecydowanie mniej słodka niż ta sklepowa i zupełnie inna w smaku. Doskonale pasuje do jogurtu (np. do domowego jogurtu naturalnego), mleka, owsianki, posypywania naleśników, placuszków, lodów. Można ją też jeść tak po prostu, łyżeczką. Może stanowić dobrą, energetyzującą przekąskę piknikową – łatwo ją spakować do pudełka lub w woreczek i przewieźć. Najlepiej serwować ją ze świeżymi owocami! Dobrze łączy się także z kawałkami czekolady.
UWAGA! Granola jest najlepsza na świeżo. Nie nadaje się do długiego przechowywania.
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki dowolnych orzechów lub mieszanki orzechów (dobrze pasują laskowe)
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki otrąb (dowolnych – pszennych, żytnich lub owsianych)
- 2 łyżeczki nasion chia lub siemienia lnianego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 3-4 łyżki ciepłej wody
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w dość dużej misce lub garnku. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego na 150 st.C. Piecz ok. 20 minut lub w momencie kiedy płatki lekko się zezłocą. Podczas pieczenie 2-3 razy przemieszaj granolę żeby zezłociła się w całej objętości.
wygląda przecudownie! Zrobię taką na jutrzejsze śniadanie. 🙂