Brownies z mascarpone

Po moich ostatnich zwycięskich brownies z whisky zrobił się u mnie spory popyt na te czekoladowe ciastka. Oczywiście ja, jak to ja, nie lubię powtarzać przepisów. Więc zrobiłam nieco inne brownies. Też bardzo wilgotne i mocno czekoladowe, ale tym razem z dodatkiem serka mascarpone. Są świetne w strukturze i niezbyt słodkie ponieważ podawałam je ze słodką konfiturą z czarnej porzeczki.

Brownies:

  • 200 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka XL
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki mąki + szczypta soli
  • 100 g suszonej żurawiny

Na wierzch:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • kolorowa posypka – serduszka

Do podania:

  • konfitura z czarnej porzeczki

Roztop masło na niewielkim ogniu. Dodaj czekoladę, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. W większej misce połącz mascarpone z jajkami. Dodaj cukier, przestudzoną masę maślano-czekoladową oraz przesianą mąkę z kakaem i szczyptą soli. Na koniec wmieszaj suszoną żurawinę.

Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (u mnie 23 cm x 15 cm). Piecz ok. 40 minut w 150 st. C z termoobiegem. Po wystudzeniu polej ciasto roztopioną czekoladą. Pokrój na kawałki zanim czekolada zastygnie. Możesz udekorować wierzch kolorową posypką.

Podawaj ze słodką, ale lekko kwaskową konfiturą, np. z czarnej porzeczki. Do brownies również świetnie pasuje mus malinowy bądź frużelina wiśniowa.

A oto brownies z tego przepisu wykonane i sfotografowane przez Marka:

Brownies z mascarpone Marka

Brownies z mascarpone Marka

Tu z kolei brownies z tego przepisu wykonane i sfotografowane przez Klarę Kaszkowiak. Jak widać przepis działa 🙂

Brownies z mascarpone Klary Kaszkowiak

7 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*