Kisiel z musem jabłkowym

Improwizowany, banalny, ale naprawdę smaczny deser – kisiel na musie jabłkowym. Strzał w dziesiątkę. Połączenie jabłek i cytryny bardzo mi pasowało. Artur zasugerował, że można by wypróbować też kisiel wiśniowy. Myślę, że nie omieszkam tego zrobić. Kusi mnie też przetestowanie smaku pomarańczowego i żurawinowego. Oraz dodatków w rodzaju przyprawy korzenne, rodzynki, itp.

Taki kisiel-mus można wylać na biszkopt/biszkopty (ewentualnie kruchy lub ciasteczkowy spód), otrzymując coś w rodzaju jabłecznika (robiłam taki na Festiwal Nauki, tu znajdziesz przepis). Będzie bardziej dietetyczny jeśli w nadzieniu znajdzie się słodzik zamiast cukru.

  • 1 szklanka musu jabłkowego
  • 3/4 – 1 szklanka wody
  • torebka kisielu cytrynowego
  • cukier lub słodzik (ilość w zależności od upodobań i słodkości musu – u mnie były to 2 łyżki cukru)

Rozprowadź kisiel w ok. ½ szklanki wody. Resztę wody połącz z musem jabłkowym i zagotuj. Dodaj zawiesinę proszku kisielowego, cały czas mieszając. Gotuj ok. 1 min, aż zniknie posmak surowej skrobi. Dosłodź do smaku.

Podobny przepis, ale na kisiel z samych jabłek znalazłam tutaj.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*