Improwizowany, banalny, ale naprawdę smaczny deser – kisiel na musie jabłkowym. Strzał w dziesiątkę. Połączenie jabłek i cytryny bardzo mi pasowało. Artur zasugerował, że można by wypróbować też kisiel wiśniowy. Myślę, że nie omieszkam tego zrobić. Kusi mnie też przetestowanie smaku pomarańczowego i żurawinowego. Oraz dodatków w rodzaju przyprawy korzenne, rodzynki, itp.
Taki kisiel-mus można wylać na biszkopt/biszkopty (ewentualnie kruchy lub ciasteczkowy spód), otrzymując coś w rodzaju jabłecznika (robiłam taki na Festiwal Nauki, tu znajdziesz przepis). Będzie bardziej dietetyczny jeśli w nadzieniu znajdzie się słodzik zamiast cukru.
- 1 szklanka musu jabłkowego
- 3/4 – 1 szklanka wody
- torebka kisielu cytrynowego
- cukier lub słodzik (ilość w zależności od upodobań i słodkości musu – u mnie były to 2 łyżki cukru)
Rozprowadź kisiel w ok. ½ szklanki wody. Resztę wody połącz z musem jabłkowym i zagotuj. Dodaj zawiesinę proszku kisielowego, cały czas mieszając. Gotuj ok. 1 min, aż zniknie posmak surowej skrobi. Dosłodź do smaku.
Podobny przepis, ale na kisiel z samych jabłek znalazłam tutaj.
[…] jabłkowymw kategorii:Deseryokazja:Zdrowe co niecoetykiety:mus jabłkowywiśnieWiśniowa wersja kisielu z musem jabłkowym, który niegdyś przyrządziłam. Nie mniej smaczna niż tamta, cytrynowa. Połączenie smaku […]