Jeszcze jedna odsłona musu jabłkowego. Może mało odkrywcza, ale dla niektórych (o dziwo!), okazuje się nieznana. Jak dla mnie połączenie jabłek i twarogu jest genialne. Najlepiej sprawdza się z makaronem (szczególnie lekko gorzkawym razowym) i naleśnikami.
- makaron o dowolnym kształcie
- ser twarogowy (dziś wykorzystałam chudy serek homogenizowany z jabłkami i cynamonem, ale odrobinę lepiej sprawdza się mielony twaróg półtłusty)
- mus jabłkowy
- opcjonalnie: cynamon, kardamon lub inne korzenne przyprawy, rodzynki, owoce (np.banan, brzoskwinia, wiśnie), itp.
Ugotuj makaron al dente. Połącz z twarogiem i musem, opcjonalnie również przprawami/owocami. Możesz całość chwilę podgrzać i od razu podać. Możesz też danie/deser serwować na zimno.
Jedno z moich ulubionych połączeń! Koniecznie dużo cynamonu 😉
Bardzo lubię ten makaron 🙂 Często jadałam go w dzieciństwie.
Oj, na to bym nie wpadła. Ryż z taką musem, owszem. Ale makaron? Pomysł jak dla mnie – strzał w dziesiątkę. I to jaki celny!
Koniecznie wypróbuj. Mus jabłkowy z ryżem jest smaczny, ale z makaronem jeszcze lepiej się komponuje.