Deser jabłkowy z galaretką

Kolejna, po ciepłym kisielu z musem jabłkowym, propozycja deseru na bazie musu jabłkowego. Myślę, że prócz galaretki brzoskwiniowej, można z powodzeniem użyć cytrynowej bądź wiśniowej. Dodatek świeżych owoców i bitej śmietany jest opcjonalny. Aczkolwiek w mojej opinii dobrze pasował.

  • 1 szklanka musu jabłkowego
  • 1 szklanka wody*
  • 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym/morelowym

Rozpuść galaretkę w bardzo gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Dodaj mus jabłkowy. Przelej do pucharków i przestudź w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki do stężenia. Udekoruj owocami (np. jagodami, morelami, itp.) i bitą śmietaną.

* Z tą ilością wody deser jest bardzo sztywny. Dla lżejszej konsystencji można dać jej nieco więcej.

7 komentarzy

  1. Jako zwolennik prostych rozwiązań kulinarnych (na miarę własnych możliwości) i amator potraw z jabłkami dziękuję Ci Kasiu za poczęstunek i kolejny pomysł na deser, z którym mogę uporać się własnoręcznie. Dzięki galaretce deser uzyskał gęstszą konsystencję i ciekawy już nie do końca musowy smak, a spontaniczny dodatek jagód i śmietany urozmaicił całość. I bez dodatku cukru całość optymalnie słodka i naturalna. Wraz z autorką podpisuję się oburącz pod wszelkimi kombinacjami z różnymi smakami galaretek i dodatkami owocowymi w zależności od upodobań – nie może się nie udać!

  2. Kasiu!
    Dziś gotuję mus jabłkowy, niebawem skorzystam z Twojego przepisu. Mam nadzieję, że deser wyjdzie równie smaczny jak ten, którym mnie poczęstowałaś. Pozdrawiam!

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*